Απρόσιτες Ακτές

Το νέο βιβλίο του Ηλία Κουλουκουντή «Απρόσιτες Ακτές – Η ζωή σε μια ελληνική εφοπλιστική οικογένεια», ανοίγει ένα παράθυρο στον ερμητικά κλειστό κόσμο της ελληνικής ναυτιλίας, μέσα από μια εξιστόρηση που αγγίζει τρεις γενιές μιας από τις παλαιότερες ελληνικές εφοπλιστικές οικογένειες.

Οι Απρόσιτες Ακτές περιγράφουν τη μετάβαση του συγγραφέα από την παιδική του ηλικία, σε μια προοδευτική πολιτική ακτιβιστική διαστηριότητα στα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής του μέχρι την κατάκτηση της οικογενειακής εφοπλιστικής παράδοσης, μέσα σε αυτό το είδος της ελληνικής οικογένειας που ο κόσμος αρέσκεται να φαντάζεται ως ονειρική.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ο Ηλίας Κουλουκουντής έστρεψε την προσοχή του στον έλεγχο της ναυτιλιακής του κληρονομιάς, ενα πέρασμα ιδιαίτερα προκλητικό δεδομένης της έντονης πολιτικής ακτιβιστικής του δραστηριότητας τα προηγούμενα χρόνια.
Ο Κουλουκουντής συχνά παραθέτει τα λόγια του André Malraux: “Η κληρονομιά δεν μπορεί να αποκτηθεί. Πρέπει να κατακτηθεί”.
Με παιχνιδιάρικη ειρωνία, ο συγγραφέας χρεώνει στη Lucy Platt- σύζυγο του και μητέρα της κόρης του Delia, μια νέα γυναίκα βρετανικής καταγωγής από το Chichester στη νότια ακτή της Αγγλίας- την ιδέα να μπει ο ιδιος ενεργά στην οικογενειακή του επιχείρηση. Η Lucy ήταν η κινητήρια δύναμη της ωριμότητας του Ηλία, της ταυτότητάς του ως γονέα και της ναυτιλιακής του σταδιοδρομίας, τα οποία εξιστορούνται στο νέο του αυτοβιογραφικό βιβλίο, «Απρόσιτες Ακτές- Η ζωή σε μια ελληνική εφοπλιστική οικογένεια».
Με ένα ειρωνικό χιουμοριστικό στιλ γραφής που έχει περιγραφεί ως «το καλύτερο noir των μέσων του περασμένου αιώνα» (μια περιγραφή του Basic Books), περιγράφει την παθιασμένη, περιπετειώδη και, κατά καιρούς, οδυνηρή του ζωή με τρόπο που επηρεάζει κάθε αναγνώστη.

Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει και σε αγγλική μετάφραση μέσα στο 2018.

Εκδόσεις Ποταμός, 2017
αρ. σελίδων: 349
ISBN: 978-960-545-074-8