Μεταμόρφωση

Posted by on Nov 15, 2017 in Blogposts, Books | No Comments

Απόσπασμα απο το νέο βιβλίου του Ηλία Κουλουκουντή «Απρόσιτες Ακτές – Η ζωή μου σε μια Ελληνική Εφοπλιστική Οικογένεια»

Μέρος τρίτο – Ενηλικίωση


Υπήρχαν δυο παρακλάδια στο σόι μου. Οι εξάδερφοι μου ο Αντωνης και ο Μαρτης ανήκαν στην πλευρά η οποία έγραφε το όνομα μας στα αγγλικά με C αντί για Κ. (Στο δικό μας παρακλάδι, αυτόν που κρατάει από τον Καπετάν Ηλία, το γράφουμε με Κ). Υπήρχε ένας φιλικός ανταγωνισμός ανάμεσα στους C και τους Κ από την εποχή του παππού μου, του καπετάν Ηλία και του πρώτου του εξαδέλφου του Ηλία Μαρτή, ο οποίος ηταν ύπαρχος στο καράβι του, πατερας του Αντωνη και τον Μαρτη
[…]
Ο Μαρτης ερχόταν στην R&K κάθε πρωί να περάσει λίγες ώρες ανταλλάσσοντας απόψεις και κάνοντας καλαμπούρια. Συχνά σχολίαζε με καλόπιστη απορία τη μεταμόρφωσή μου από χίπη και πολιτικό ακτιβιστή σε επιχειρηματία.
Μια μέρα με σταμάτησε στο διάδρομο και μου είπε «ξάδελφε έλα να σου ψιθυρίσω κάτι στο αυτί». Η πληρο- φορία ήταν ότι η Chase Bank προσέφερε δάνεια που κάλυ- πταν το 80% της αγοράς ενός πλοίου με διετή αναστολή όλων των πληρωμών, εκτός από τους τόκους.
Η Chase επιχειρούσε μια επιθετική διεύρυνση του χαρτοφυλακίου της στη ναυτιλία και ζητούσε να δανείσει χρήματα στην R&K που ως τότε συνεργαζόταν αποκλειστικά με την Bank of Nova Scotia. Η R&K είχε παραγγείλει πολλά καράβια στη δεκαετία του 1970. και τα δάνεια για την αγορά τους ήταν κερδοφόρα για την τράπεζά της. Η Chase ήθελε να συμμετέχει σ αυτό το κέρδος κι έτσι πλησίασε τον Μαρτή που είχε σχέση με την R&K κι αυτός με τη σειρά του μετέφερε την πληροφορία σε μένα.
Γιατί σε μένα; Σίγουρα ήθελε να με βοηθήσει αλλά επιπλέον, μέσα στο πνεύμα του ανταγωνισμού με τους «Κ συγγενείς του», ήθελε να πασάρει το πλεονέκτημα στον βενιαμίν, εκείνον που βρισκόταν στον πάτο της ιεραρχίας.

Το βιβλίο «Απρόσιτες Ακτές – Ενηλικίωση σε μια Ελληνική Εφοπλιστική Οικογένεια» κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία απο τις εκδόσεις Ποταμός.

Η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου στο κοινό θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017, στις 7:00 μμ, στον Πολυχώρο της Μουσικής Βιβλιοθήκης του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.