Τα παιδικά χρόνια της μητέρας μου

Posted by on Sep 4, 2017 in Blogposts, Books, Writing | No Comments

Απόσπασμα απο το νέο βιβλίου του Ηλία Κουλουκουντή «Απρόσιτες Ακτές – Η ζωή μου σε μια Ελληνική Εφοπλιστική Οικογένεια»


Μέρος πρώτο – Πρώτο Πέρασμα
Παιδικά χρόνια – 4.

Η μητέρα μου είχε μεγαλώσει σε ένα προστατευμένο περιβάλλον. Ήταν χαϊδεμένη από τους γονείς της και περικυκλωμένη από τις ανύπαντρες θείες που καταδυνάστευαν ακόμα και τη δική της μητέρα. Δεν πήγαινε σχολείο άλλα οι δάσκαλοι ερχόντουσαν να της κάνουν μάθημα στο σπίτι. Υπάρχει μια φωτογραφία της που δείχνει ένα μελαχρινό, ψηλόλιγνο κορίτσι που φοράει ένα ασπρόμαυρο εμπριμέ φόρεμα και αγκαλιάζει ένα δεντράκι. Είναι η μητέρα μου στα εφηβικά της χρόνια. Κάποια στιγμή αργότερα μου είπε ότι σε αυτήν την ηλικία καθόταν στον χαμηλό τοίχο στο καλοκαιρινό σπίτι και παρακολουθούσε τα φώτα ενός αυτοκινήτου που ανέβαινε από την κοιλάδα. Εστιασμένη σε αυτά, αναρωτιόταν εάν κάποιος επισκέπτης ερχόταν στο σπίτι κι αν ερχόταν ποιος να ήταν άραγε;

Φωτογραφία απο το προσωπικό αρχείο του Η. Κουλουκουντή

[…]
Μέσα σε ένα χρόνο, από το 1935 ως το 1936, η μητέρα μου έζησε τρεις απώλειες: πρώτα τον έρωτα της ζωής της για έναν νεαρό καθολικό, έπειτα το θάνατο της μητέρας της και τέλος, υποθέτω, μια απώλεια εμπιστοσύνης απέναντι στον πατέρα της, ο οποίος δεν την είχε προστατέψει, αλλά αντιθέτως όσο εκείνη ήταν εσωτερική στην Ελβετία εκείνος την παντρολογούσε με έναν άνδρα που τον είχε δει για τελευταία φορά στα βαφτίσια της στην Ερμούπολη, όταν εκείνος ήταν έξι χρονών και εκείνη ακόμα μωρό.
Κι έτσι η μητέρα μου εγκατέλειψε τον ήλιο και τη θάλασσα, το περιβόλι με τις πορτοκαλιές και τις λεμονιές που έριχναν την προστατευτική τους σκιά στα παιδικά της χρόνια κι όλους τους ανθρώπους που γνώριζε μέχρι τότε (εκτός από την αδελφή της και τον καπετάν-Ρεθύμνη) και έφτασε στην Αγγλία, όπου ο ήλιος δεν έλαμπε, οι άνθρω- ποι δεν έλεγαν αυτό που εννοούσαν και το φαΐ ήταν άνοστο.

Το βιβλίο «Απρόσιτες Ακτές – Ενηλικίωση σε μια Ελληνική Εφοπλιστική Οικογένεια» θα κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο του 2017 απο τις εκδόσεις Ποταμός.